De VR HMD of voluit Virtual Reality Head Mounted Display is een aanduiding voor de VR brillen die aangestuurd worden door een extern stuk hardware (PC en binnenkort ook laptop), dit in tegenstelling tot de mobiele VR brillen.

De beste voorbeelden van dit type VR bril zijn de Oculus Rift, HTC VIVE en Playstation VR.

Deze brillen werken min of meer allemaal volgens hetzelfde principe, de brillen zijn:

Voorzien van ingebouwde displays (1 voor ieder oog) hiermee onderscheid deze bril zich van de Mobiele VR bril waarbij het display van je Smartphone gebruikt wordt om het beeld aan je te tonen.

Voorzien van de nodige sensoren zoals Gyroscoop, accelerometer , magnetometer.

Deze sensoren worden gebruikt om bijvoorbeeld de Headtracking-functionaliteit die Virtual Reality brillen kennen mee te ondersteunen. Er zijn zelfs al VR brillen (bijvoorbeeld de Fove) die niet alleen je de beweging van je hoofd volgen en doorgeven in de Virtuele wereld maar ook de stand van je pupillen (Eye Tracking).

Mobiele VR Brillen

De exacte werking van Virtual Reality lees je hier, mobiele VR is de meest toegankelijke manier om VR te beleven, voor een paar euro ben ja al aan boord!

Mobiele VR brillen zijn typisch headsets die gebruikmaken van de de techniek van je Smartphone  om je VR experience te beleven. (denk aan de bekendste: Google Cardboard en Samsung Gear VR) Er kan echter ook wat hardware aan boord van de headset zijn.

De werking van al deze brillen is eigenlijk hetzelfde, het onderscheid zit met name in het feit er ingebouwde hardware aanwezig is of niet.  In de brillen waar de hardware is ingebouwd bevinden zich over het algemeen dezelfde sensoren als in een VR HMD zoals een Accelerometer, gyroscoop etc.

Dit zijn de voornaamste componenten die in een “Hardwareloze” bril worden vervangen door je Smartphone.

Hierin zit ook gelijk het grootste prijsverschil.

Als je naar de “Hardwareloze” brillen kijkt zit het prijs-onderscheid voornamelijk in het gebruikte materiaal en de vormgeving.