VR bril welke PC of Desktop moet ik kopen?

Je bent hier:Home-VR Brillen HMD, VR Hardware-VR bril welke PC of Desktop moet ik kopen?

Wat voor PC heb je nu eigenlijk nodig om een Oculus Rift of HTC Vive mee aan te sturen? Wat voor specificaties moet die minimaal aan boord hebben? Moet je gaan voor een GTX1070 of een GTX1080? Of kan je ook wel uit de voeten met een wat minder kostbare grafische kaart?

Laten we eens in detail kijken wanneer je kan spreken over een “VR Ready” PC, met andere woorden: wat is de beste computer om je Oculus Rift of HTC Vive mee aan te sturen.

Wat zeggen de fabrikanten zelf?

Uiteraard geven Oculus en HTC zelf minimale requirements op voor de benodigde hardware en die zien er als volgt uit:

Oculus Rift minimale specificaties

 • Videokaart NVIDIA GTX 1050 Ti/AMD Radeon RX 470 of beter
 • Processor Intel i3-6100/AMD FX4350 of beter
 • Geheugen Meer dan 8 GB RAM
 • Video-uitvoer Compatibele HDMI 1.3-video-uitvoer
 • USB-poorten 1 USB 3.0-poort, plus 2 USB 2.0-poorten
 • Besturingssysteem Windows 8.1 of nieuwer

HTC Vive minimale specificaties

 • Videokaart : Nvidia GeForce GTX 970, AMD Radeon R9 290 equivalent of beter
 • Processor: Intel i5-4590, AMD FX 8350 equivalent of beter
 • Geheugen: 4 GB of meer RAM
 • Video-uitvoer: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 of nieuwer
 • USB poorten: 1x USB 2.0 of beter
 • Besturingssysteem : Windows 7 SP1, Windows 8.1 of nieuwer, Windows 10

Oculus Rift aanbevolen specificaties

 • Videokaart NVIDIA GTX 1060/AMD Radeon RX 480 of beter
 • Processor Intel i5-4590 (of vergelijkbaar) of beter
 • Geheugen Meer dan 8 GB RAM
 • Video-uitvoer Compatibele HDMI 1.3-video-uitvoer
 • USB-poorten 3 USB 3.0-poorten, plus 1 USB 2.0-poort
 • Besturingssysteem Windows 7 SP1 64-bits of nieuwer

HTC Vive aanbevolen specificaties

 • Videokaart : NVIDIA GeForce™ GTX 1060 or AMD Radeon™ RX 480 of beter
 • Processor: Intel i5-4590, AMD FX 8350 equivalent of beter
 • Geheugen: 4 GB of meer RAM
 • Video-uitvoer: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 of nieuwer
 • USB poorten: 1x USB 2.0 of beter
 • Besturingssysteem : Windows 7 SP1, Windows 8.1 of nieuwer, Windows 10

Hoe serieus moet je je aan die specificaties houden?

Het antwoord is helaas niet al te makkelijk, er zijn echter een aantal specificaties die we, op basis van geluiden om ons heen, wel zouden willen benadrukken.

Besturingssysteem

Hier dien je rekening mee te houden, beide fabrikanten dragen aan dat er vanaf Windows 7 SP1 (64bit) gewerkt zou kunnen worden met deze headsets. Tegelijk bereiken ons met grote regelmaat geluiden dat er toch wel wat problemen optreden bij gebruik van oudere Windows versies. Dit geldt zeker niet voor alle toepassingen maar om geen risico te lopen adviseren we om, waar mogelijk, een zo nieuw mogelijk Windows versie te gebruiken. In alle gevallen dient dit een 64 bits versie te zijn. Draai je nu geen 64 bits versie? Dan zit er helaas niks anders op dan de boel opnieuw te installeren.

windows_creator

Processor

Het is verstandig om niet te bezuinigen op de processor, zoals je kan zien worden er zowel Intel als AMD processoren genoemd. En ik weet dat dit me niet in dank afgenomen zal worden door sommigen maar persoonlijk zou ik altijd voor Intel gaan. Dit omdat over het algemeen de prestatie van Intel processoren net wat beter is… (je mag je afkeur, in beschaafd ABN, uiteraard deponeren in de reacties onderaan deze post)

intel_i7

Grafische kaart of GPU

Dit is het belangrijkste onderdeel in de PC, zeker als het aankomt op grafische prestaties (logisch) en dus zeker als je er VR mee wilt gaan beleven. Virtual Reality trekt een onwaarschijnlijk zware wissel op de grafisch kaart en het is van groot belang dat deze goed is toegerust op de belasting. Overigens is het wel zo dat er inmiddels al wat technieken worden toegepast (zie bijv Spacewarp van Oculus) waardoor de grafische belasting wat minder wordt. De verwachting is dat er meer van dit soort technieken zullen worden ontwikkeld, of bestaande verder worden ontwikkeld. Feit blijft dat als je NU VR in topkwaliteit wilt beleven je veroordeelt bent tot de aanschaf van hardware met een zware grafische kaart.

Er zijn diverse discussies over de NVIDEA Geforce GTX1060, 1070 en 1080. En welke nu beter is. Over het algemeen zien we dat de ervaringen met de GTX1070 onder alle omstandigheden goed en zeer vloeiende resultaten laat zien.

Het gevaar van een videokaart die, net niet, of helemaal niet, opgewassen is tegen het VR geweld schuilt met name in een schokkerige gameplay, hoge latency, en onherroepelijk optreden van Motion sickness.

NVIDIA-GeForce-GTX-1080

RAM geheugen

Dit is feitelijk het “korte termijn geheugen” van je PC. Aangezien Virtual Reality nogal een behoorlijk hoeveelheid data “heen en weer schiet” is het van groot belang dat het RAM geheugen toereikend is. Je kiest hier liever voor iets meer dan wat minder. Ten slotte zijn de kosten voor net wat meer RAM niet heel erg hoog en zeker als je voor langere tijd optimaal wilt genieten van je VR PC is het handig om hier bijv voor 16GB te gaan. Hoewel je hier uiteraard ook gewoon goed uit de voeten kan met de aanbevolen 8GB.

corsairl

Belangrijkste: klaar zijn voor de toekomst

Met bovenstaande tips zou je een redelijk idee moeten hebben omtrent wat de beste PC of desktop voor jouw VR bril is. Het belangrijkste is misschien nog wel dat je de technologische ontwikkelingen in het achterhoofd houdt. Virtual Reality staat echt nog in de kinderschoenen en de grootste techbedrijven ter wereld zijn volop bezig met het verder ontwikkelen van de techniek. Daarbij hebben ze budgetten tot hun beschikking waar je twee keer naar moet kijken om te zien wat voor bedrag er nou eigenlijk staat.

Belangrijkste drempels waar momenteel aan gewerkt wordt is de bedrading, een “Untethered” of draadloze VR bril staat behoorlijk boven aan het verlanglijstje van de industrie, zo schrijven we hier geregeld over ontwikkelingen op dit gebied (voorbeelden hier, hier en hier) en het is vrij zeker dat deze noot binnen niet al te lange tijd gekraakt zal worden. Wat dat betekent voor de requirements van de hardware? Niemand weet het…

Een andere drempel, en die hangt wel enigzsins samen met een draadloze VR bril is de Headtracking en positionele tracking. Niemand zit te wachten op allerlei extra kastjes en sensoren in zijn woonkamer. De perfectionering en industriebrede uitrol van Inside Out Tracking zal een einde maken aan dit ongemak. Wat dit betekent voor de hardware requirements? Niemand weet het….

Hogere resoluties. De huidige generatie VR brillen genereert al behoorlijk volwassen resoluties, het is echter ook zo dat VR pas echt goed tot zijn recht komt bij 4K of zelfs 8K. Wat dat betekent voor hardware requirements? Ja die ligt voor de hand, je hebt een nog zwaardere videokaart nodig.

Kortom: wees klaar voor de snelle ontwikkeling en koop een PC die wat overcapaciteit heeft, kies voor 16GB Ram, kies voor een NVIDEA GTX1060 of 1070, of misschien zelfs een 1080. Laat je niet verassen door de snelle ontwikkeling, de euros die je nu bespaart zorgen er misschien wel voor dat je volgend jaar de haren uit je hoofd trekt…

Heb je zelf tips of ervaringen omtrent PC’s die je zelf gebruikt voor VR? Deel ze vooral even via de comments hieronder!

Door: | 2017-07-11T15:34:33+00:00 28 juni 2017|Categorieën: VR Brillen HMD, VR Hardware|

Laat een reactie achter