Schoonmaken van de Oculus Rift

Je bent hier:Home-Oculus Rift, Onderhoud VR bril, VR Brillen HMD-Schoonmaken van de Oculus Rift

De Oculus Rift is een kostbaar maar ook delicaat bezit. Nadeel van het gebruik van de Oculus Rift is dat hij op enig moment vies zal worden. Vingerafdrukken op de lens, een niet zo fris hoofdkussen en eigenlijk zijn die controllers ook wel aan een opfrisbeurt toe. Bijkomend voordeel van een schone headset is dat bijvoorbeeld condens in de bril (beslaan van de lenzen van je Oculus) veel minder kans krijgt. (condens hecht aan smeer en vuil)

Het wordt dus tijd voor een poetsbeurt maar hoe pak je dat het beste aan? Je wilt immers voorkomen dat je iets beschadigt of dat je net het verkeerde doet.

Onderstaande “How To” neemt je stap voor stap mee in het schoonmaken van je Oculus Rift.

Het schoonmaken van de Oculus Rift

Achtereenvolgens kijken we naar de veste manier voor het schoonmaken van:

 • Gezichtskussen
 • Hoofdband
 • Lenzen
 • Sensor
 • Koptelefoon
 • Oculus Remote
 • Aanvullende tips

 

Schoonmaken van het gezichtskussen

Het gezichtskussen van de Oculus Rift is wel een van de onderdelen die het meeste aandacht verdient. Dit gaat overigens op voor elke VR bril, niet gek als je bedenkt dat dit het onderdeel is wat voortdurend in contact is met je gezicht. Het Foam of “de Fit” van een Oculus Rift kent 2 nadelen, de eerste is dat je het eigenlijk niet kan verwijderen. Of eigenlijk kan dat wel maar dit is nogal een riskant karweitje, we raden het niet aan maar je kan het gezichtskussen verwijderen. Of eigenlijk niet het kussen zelf maar het kunststof frame waar het opzit. Je begint dan het beste bij het neusgedeelte en werkt van daaruit om de rest los te trekken. Nogmaals: raden we niet aan en als je hiervoor kiest: werk met beleid!

Het tweede nadeel van het gezichtskussen is het feit dat het gemaakt is van enorm absorberend materiaal, het is zeer comfortabel om te dragen maar de absorberende eigenschappen zorgen ervoor dat vuil en transpiratie snel en in ruime hoeveelheid opgenomen worden.

De beste methode om het gezichtskussen te reinigen is door het met een doekje goed af te poetsen, zorg er hierbij voor dat je doekjes of “Wipe gebruikt die geen alcohol bevatten, deze hebben op de iets langere termijn een vernietigend effect op het materiaal. Het beste gebruik je (anti bacteriële) doekjes die huidvriendelijk zijn, als het veilig is voor de huid kan het ook weinig kwaad op het gezichtkussen. Denk hierbij aan babydoekjes of make up doekjes.

Zorg er verder voor dat het foam volledig is gedroogd voordat je de Oculus weer draagt, gebruik echter geen warmtebronnen als een Fohn, “bij de kachel leggen” en leg de Oculus ook nooit in direct zonlicht om het drogen te versnellen.

Om te voorkomen dat het gezichtskussen vuil en transpiratie absorbeert kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een “VR Cover”, deze zijn zowel in wegwerp als in wasbare uitvoeringen. (voor een goedkope wegwerpoplossing om te proberen kijk je hier)

 

Schoonmaken van de hoofdband

Net als het gezichtskussen is ook de hoofdband een onderdeel wat voortdurend in contact is met je lichaam, in dit geval je haren/schedel. Het hulpmiddel wat je gebruikt voor het schoonmaken van het gezichtskussen is ook perfect geschikt voor het poetsen van de hoofdband. Een alternatief is om met een warme sopdoek (goed uitgewrongen) te werk te gaan. Zorg er in ieder geval voor dat je de hoofdband ook weer goed droogt, sowieso met een schone handdoek gelijk na het reinigen en laat hem goed nadrogen voordat je de Oculus weer gebruikt.

 

Schoonmaken van de lenzen

Een van de meer gevoelige onderdelen van de Rift zijn de lenzen, en hoe voorzichting je ook bent dat deze niet vies worden zie je op enig moment toch stof of erger nog een VINGERAFDRUK (arrgh) op je lens staan. Als eerste is het goed om te weten dat je NOOIT papieren poetsmiddelen zoals keukenpapier moet gebruiken voor het poesten van de lenzen. Papier bevat houtvezels en deze kunnen beschadigingen aan de gevoelige lenzen veroorzaken. Het beste gebruik je voor het reiningen van de lenzen een microfiber doekje (of een brillendoekje). Begin in het midden van de lens en poets zo, in een draaiende beweging, naar de buitenkant toe.

 

Sensor

Voor de sensor(s) (camera’s) geldt hetzelfde als voor de lenzen, geen papieren doekjes! Ook hier is een microfiber doekje de beste keuze en poets je in een draaiende beweging van midden naar buiten. De standaard zelf kan je met een droge doek afvegen, bij hardnekkiger vuil gebruik je een, niet schurend, vochtige doek of “wipe”

 

Schoonmaken van de koptelefoon

De koptelefoon van de Oculus kan je verwijderen, en om die reden heeft deze mischien wel net wat minder “poetsbeurt” nodig, uiteraard afhankelijk van hoevaak je deze gebruikt. De koptelefoon kan je afvegen met een vochtig (antibacterieel) doekje, ook hier weer: geen alcohol! Zorg er ook voor dat het kussenmateriaal niet teveel vocht absorbeert.

 

 

Schoonmaken van de Oculus Remote

Ga maar even na hoe de afstandsbediening van je TV er uit kan zien, en wat je daaraan doet. De Oculus Remote kan je afnemen met (wederom) eenzelfde schoonmaakdoekje, eventueel anti bacterieel.

 

Aanvullende tips

 • Bewaar de Oculus Rift op een goed geventileerde plaats, opgeborgen in een koffer of zak of andere afgesloten oplossingen zorgt ervoor dat er sneller geurtjes ontstaan.
 • Gebruik een VR Cover of goedkope wegwerpvariant tijdens je Virtuele avonturen.
 • Even een doekje over je gezicht voordat je de Oculus opzet scheelt al behoorlijk in aanhechting van vuil
 • Zorg dat je geen make up draagt als je de Oculus opzet (zeker zaken als “Foundation” zijn killing)

 

Door: | 2017-03-20T10:55:11+00:00 20 maart 2017|Categorieën: Oculus Rift, Onderhoud VR bril, VR Brillen HMD|

Laat een reactie achter