Playstation VR

Je bent hier:Home-Playstation VR

De Playstation VR is de Virtual Reality HMD van Sony. De headset werd voor het eerst aangekondigd op de Game Developers Conference 2014 als Project Morpheus. In September 2015 werd de uiteindelijke naam bekend gemaakt.

Het grootste verschil met de Oculus Rift en de HTC Vive is wel dat deze bril gewoon op je Playstation 4 aangesloten kan worden. Het aanschaffen van de dure hardware die nodig is voor de Rift en de Vive is dus niet nodig voor de Playstation VR.

Je kan de Playstation VR bestellen via Coolblue

De Playstation VR

Van de “Big Three” VR HMD brillen van het moment zijn wij van mening dat de Playstation VR wel de meest elegante is. De bril straalt een gevoel van comfort uit en is wat minder intimiderend dan de Oculus of de Vive. De vormgeving is zonder meer mooi te noemen en de Ledverlichting geeft de bril nog net wat extras mee.
Het gewicht hebben we nergens kunnen terugvinden maar het schijnt dat de bril ook de lichtste van de 3 is.

Controllers

Er wordt standaard een Dualshock 4 controller meegeleverd bij de PlayStation 4, het systeem werkt ook met de welbekende Move controller. Deze laatste zal apart aangeschaft moeten worden.
De haptische feedback zal gaan komen van de Dualshock en de Move controller zal gaan zorgen voor de bediening zoals we die ook zien bij de Oculus en de Vive (via het trackingsysteem welke we verderop beschrijven)

Display

De PlayStation VR is voorzien van een 5.7-inch OLED scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dit is goed voor 960 x 1080 pixels per oog en biedt daarmee een fractioneel lagere resolutie dan de Oculus en de Vive die beiden en resolutie van 2160 x 1200 pixels bieden.
De FOV (Field of View) meet 100° en ligt daarmee 10° onder de FOV van de andere 2 Vr headsets. De refreshrate van de Playstation  VR display ligt op 90 HZ.
Al met al liggen de grafische specificaties van de deze headset iets onder het niveau van de andere twee.

Tracking

De Playstation VR ondersteund uiteraard ook Headtracking en positionele tracking. Waar de Oculus en de Vive gebruik maken van nieuw ontwikkelde systemen draait de Playstation eigenlijk op een “oud vertrouwd recept” namelijk de Playstation Camera (LET OP: deze wordt niet meegeleverd met de PSVR)
De tracking van Headset en Move controller werkt op basis van de LEDs die in de apparaten verwerkt is. De Playstation Camera signaleert de LEDs en bepaalt op basis daarvan de exacte positie. Verder zijn er een accelerometer en gyroscoop aan boord voor de verdere perfectionering van de Tracking.

Zonder de Playstation Camera is de headset overigens nog steeds te gebruiken, de content is dan echter beperkt. Zonder deze accesoire is de bril feitelijk alleen te gebruiken om films op te kijken.

Content:

We zullen hier geen enorme lijst aan titels neerzetten, er zijn voldoende bronnen aanwezig die ook continu up to date worden gehouden waarin deze info is terug te vinden.
We kunnen wel enkele titels noemen die specifiek voor de Playstation VR zijn gemaakt en welke al op voorhand enorm populair zijn. Onder de door Sony bevestigde titels bevinden zich ondermeer: The London Heist, Eve Valkyrie, Final Fantasy XIV, Gran Turismo Sport en Golem. Voor een volledige lijst verwijzen we je naar de Wiki pagina van Sony PSVR

Specifaties en systeemvereisen

specificaties_playstation_VR

Prijs:

Van de “Big Three” is de Playstation VR veruit de goedkoopste, met een adviesprijs van E399,- (Ex PS camera) ligt de aanschafprijs E300,- onder die van de Rift en maar liefst E500,- onder die van de Vive. Het is wel zo dat de prestaties van de PSVR wel wat achterblijven bij de andere twee, maar voor deze prijs koop je zondermeer een kwalitatief hoogstaande Virtual Reality bril die je zo aan je Playstation 4 kan hangen.

Mantis: een “Rift achtige” koptelefoon voor de Playstation VR

Door: | 2017-11-01T14:55:19+00:00 6 maart 2017|Categorieën: mg, Playstation VR|

Ben jij nog op zoek naar een koptelefoon voor gebruik met je Playstation VR? Let dan even op de "Mantis" van accessoirefabrikant: Bionik. We kunnen het er over eens zijn dat de oplossing die Oculus Rift voor de koptelefoon heeft uitgedokterd eigenlijk best heel goed is. Helemaal als je daar de "dradenellende" waar je tegenaan

Playstation VR al 1 miljoen keer over de toonbank

Door: | 2017-11-01T14:55:20+00:00 27 februari 2017|Categorieën: mg, Playstation VR|

Eindelijk weer een tastbaar cijfer! Aangezien de heren VR brillen producenten niet heel mededeelzaam zijn moeten we ons helaas met enige regelmaat afvragen of al die fantastische projecties van diverse analisten niet wat stevig zijn. Maar we hebben weer een echt aantal te pakken! Sony heeft namelijk in een interview met de New York Times

Playstation VR krijgt Bluray 3D support

Door: | 2017-11-01T14:55:21+00:00 7 februari 2017|Categorieën: mg, Playstation VR|

Sony heeft een update aangekondigd voor de Playstation 4 en daar zit een erg aardige noviteit bij voor Playstation VR bezitters. In de 4.50 software update, welke inmiddels is vrijgegeven aan een groep Beta Testers wordt het namelijk mogelijk om Bluray films te bekijken met de Playstation VR, en dit wel in 3D steroscopisch formaat.

De Playstation VR is eenvoudig te repareren

Door: | 2017-11-01T14:56:00+00:00 9 november 2016|Categorieën: mg, Playstation VR|

De Sony Playstation VR is makkelijk te repareren, althans, dit maken we op uit de "iFixit Teardown" van deze VR headset. Voor de gelegenheid werd de headset volledig gedemonteerd (inclusief de processing unit) en iFixit kwam tot een rapportcijfer van 8 voor "repairability" Sony was iFixit overigens net wat voor en zette zelf al een