Oculus Rift

Je bent hier:Home-Oculus Rift

** Onderaan deze pagina vind je de meest actuele artikelen rondom de Oculus Rift ** 

De Oculus Rift is nu al een legendarische Virtual Reality bril.
Feitelijk kan je zeggen dat Virtual Reality van deze eeuw allemaal begon met Lucky Palmer die in zijn schuur werkte aan het eerste prototype van de headset die we nu Oculus Rift noemen.
De bril behoort tot de VR HMD’s en vormt samen met de Playstation VR en de HTC Vive momenteel de “Big Three” van dit moment.

De Oculus Rift

Als je de bril ziet zou je niet vermoeden dat er een zeer indrukwekkende hoeveelheid geavanceerde techniek “onder de motorkap” huist.
Het model blinkt uit en elegantie en eenvoud en ook zijn gewicht van krap 500 gram doet je niet vermoeden dat je hier te maken hebt met misschien wel de meest geavanceerde VR bril van het moment.

Controllers

De Oculus Rift wordt standaard geleverd worden met een Xbox One controller. Naast deze controller kan je optioneel de Oculus Touch controller aanschaffen, de pre-orders voor deze “Motion Controllers” ging in oktober 2016 van start. De Oculus Touch Controller gaat E199,- kosten en wordt standaard geleverd met een 2de camera om een en ander werkende te krijgen.

Met de aanschaf van een derde camera ben je in staat om, net als bij de HTC Vive, van Room Scale VR te genieten.

De Oculus Touch is een mooi stukje techniek, het is eigenlijk een “Intuitive Movement Tracking” gamepad die je in staat stelt om volledig vrij te bewegen in de Virtuele Wereld.

De Oculus Touch wordt “gevolgd” door het “Constellation Tracking” systeem (dit beschrijven we onder “Tracking”)  wat zorgt voor een zeer accurate weerspiegeling van je handen in de Virtuele Werkelijkheid. De Touch is daarnaast voorzien voorzien zijn van interne sensors en Haptische Feedback

Display

Virtual Reality staat of valt met de kwaliteit van het getoonde beeld.
De Oculus tovert de Virtuele Werkelijkheid tevoorschijn op een 1080 OLED display (1080×1200 per oog)
Met een FOV van 110° kunnen we stellen dat dit ruim voldoende is om niet teveel last te krijgen van “tunnelvisie”, de keurige 90HZ refreshrate  zal ervoor zorgen dat je niet te snel last zal krijgen van Motion Sickness.
Al met al kunnen we stellen dat de beeldkwaliteit op een ruim voldoende niveau ligt.

Trackingconstellation_Oculus_rift

De Oculus maakt voor zijn headtracking en positionele tracking (simpel gezegd; waar loop je) gebruik van het “Constellation Low Latency Tracking System
Dit systeem bestaat feitelijk uit een soort van “bureaulamp” en een reeks sensoren in de Rift.
De simpelste uitleg: De ontvanger (de bureaulamp) is voorzien van infrarood LED sensoren en de Rift is voorzien van een reeks infrarood LED lampjes.
De IR LEDs op de Rift zenden uit in een specifiek patroon wat wordt opgepikt door de ontvanger, het systeem kent het exacte patroon waarin de IR LED’s op de Rift uitzenden en kan op deze manier op een zeer accurate manier de positie bepalen. (hetzelfde geldt uiteraard voor de Touch die van dezelfde IR LED’s is voorzien en derhalve ook getracked kan worden door het systeem)
Het grote voordeel, naast de accuraatheid, is het feit dat de latency zeer laag (tegen het nulpunt) is wat zorgt voor een zeer natuurgetrouwe VR ervaring en de kans op Motion sickness sterk reduceert.

Content:

Content is king, dat geldt voor alle platformen en dus ook voor de Oculus Rift.Luckystale_gameplay

Oculus heeft inmiddels een behoorlijk indrukwekkend aanbod aan content.
Enkele van de exclusieve Rift zijn: Rockband VR van
Harmonix, Edge of Nowhere van Insomniac, The Climb van Crytek, Lucky’s tale en EVE: Valkyrie
Aangezien we geen enorme lijst aan titels willen dumpen kunnen we je sterk aanraden om voor het meest actuele aanbod Oculus Rift Content te kijken op het Oculus Share platform.

Specifaties en systeemvereisen

oculus_rift_specs

Prijs:

De Oculus Rift komt niet goedkoop, de adviesprijs ligt momenteel op E699,- voor klanten in Europa (in de VS betaal je $599,)
Aan de andere kant valt de prijs eigenlijk best mee, als je de hoeveelheid techniek die je krijgt en de enorme mogelijkheden die de bril biedt in ogenschouw neemt krijg je waarde voor je geld. (Uiteindelijk is de Rift goedkoper dan een Flagship Smartphone)

Standalone Oculus Rift in 2018 op de markt voor onder de $200,- ?

Door: | 2017-11-01T14:55:17+00:00 14 juli 2017|Categorieën: mg, Oculus Rift|

In 2018 zou het zover moeten zijn, de eerste Standalone (untethered) Oculus Rift zou dan beschikbaar moeten komen voor consumenten. Dat is tenminste als de diverse bronnen die dit melden betrouwbaar zijn en daar heeft het wel alle schijn van. Zeker als je kijkt naar de mate van detail die er inmiddels al beschikbaar zijn.

Vervangende Oculus Rift accessoires zijn vanaf nu te koop

Door: | 2017-11-01T14:55:20+00:00 16 februari 2017|Categorieën: mg, Oculus Rift|

Eerder dit jaar was Oculus al begonnen met het aanbieden van additionele sensors  voor het Constellation Tracking systeem, tegelijk gingen toen losse koptelefoons in de verkoop. Vanaf nu zijn alle accessoires en onderdelen die je in een Oculus Rift doos aantreft als je hem nieuw aanschaft ook los verkrijgbaar. Er zijn 4 producten die je kan

Zo ziet de Oculus Touch controller er van binnen uit

Door: | 2017-11-01T14:55:30+00:00 6 februari 2017|Categorieën: mg, Oculus Rift, VR Hardware|

iFixit staat uiteraard bekend om hun niet aflatende missie om electronische apparaten te ontleden. Nu is het zo dat ze de hand wisten te leggen op een paar Oculus Touch controllers en uiteraard moeten deze er ook aan geloven. Benieuwd hoe een Oculus Touch er van binnen uitziet? De Oculus Touch liep enige vertraging op

De 13 beste gratis Oculus Touch titels

Door: | 2017-11-01T14:55:58+00:00 23 december 2016|Categorieën: mg, Oculus Rift|

Aangezien de Oculus Touch inmiddels, na lang wachten, gewoon te bestellen is bieden we je een vliegende en gratis start aan ;-) Met de volgende 13 (gratis) Oculus touch games en meer kan je gelijk aan de gang met je nieuwe favoriete controller!     First Contact Zoals de naam al vermoeden: het

Xbox One streaming app voor Oculus Rift beschikbaar

Door: | 2017-11-01T14:55:59+00:00 13 december 2016|Categorieën: mg, Oculus Rift, VR Consoles|

Het hing al even in de lucht en nu is het dan ook zover: De Xbox One Streaming app voro Oculus Rift is vanaf nu te downloaden. Met de Xbox One streaming app speel je Xbox One games direct op je Oculus Rift en dat schept natuurlijk wel een aantal mooie mogelijkheden! De app is

Oculus neemt Computer Vision bedrijf Zurich Eye over

Door: | 2017-11-01T14:56:00+00:00 16 november 2016|Categorieën: mg, Oculus Rift|

Oculus is volop in beweging, ze hebben ruim 100 vacatures openstaan (solliciteer hier) maar ook op overnamegebied is er nieuws. Afgelopen week rapporteerde de Duitse media dat Facebook, het moederbedrijf van Oculus, het Zwitserse bedrijf “Zurich Eye” heeft overgenomen.