Mixed Reality

Je bent hier:Home-Mixed Reality

Wat is Mixed Reality?

Er zijn 3 “realities”, Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality. Deze laatste is van de 3 wel de meest onbekende.
Het is op zich opvallend dat dit de meest onbekende “digitale realiteit” is, met name omdat Mixed Reality (of MR) wel de beste kaarten heeft voor een snelle mainstream adoptie. Inmiddels bereikt een steeds groter wordende groep Techjournalisten, “zieners” en “Visionairs” consensus over het feit dat Mixed Reality uiteindelijk de techniek zal zijn waar “de mensheid” verder mee zal gaan.

Dit zal zo ver gaan dat Mixed Reality headsets de huidige smartphone langzaam naar de achtergrond zullen gaan dringen en dit het digitale middel wordt waar we de komende decennia nog meer verslingerd aan zullen zijn dan aan de Smartphone vandaag. Dit alles zal niet dit jaar gebeuren, en ook niet volgend jaar, we zijn nu in het tijdperk van Virtual Reality en in toenemende mate Augmented Reality. Mixed Reality is echter de uiteindelijke uitkomst.

Wat zijn de verschillen tussen Virtual-, Augmented en Mixed Reality?

Hoewel de termen te pas en te onpas door elkaar gebruikt worden is er wel een (relatief) duidelijke splitsing aan te brengen, waar ik graag zou willen opmerken dat er een grijs gebied bestaat tussen Augmented-, en Mixed Reality omdat een aantal zaken elkaar overlappen.

Ik geef een korte definitie van (wat ik denk) de verschillende technieken:

  • Virtual Reality: is de techniek waarbij een gebruiker afgesloten van de buitenwereld (Immersed) ervaringen heeft in Virtuele werelden, deze werelden zijn opgebouwd uit computer gegenereerd of daadwerkelijk film/fotomateriaal.
  • Augmented Reality: is de techniek waarbij de gebruiker de echte wereld om zich heen ziet, de techniek verrijkt deze wereld door het toevoegen van digitale elementen (de AR Overlay). Die digitale elementen kunnen bestaan uit graphics, video, geluid etc. De digitale elementen worden weergegeven aan de hand van Markers, ofwel punten die herkend worden door het AR device zodat het weet waar de elementen weergegeven moeten worden.
  • Mixed Reality: is de techniek waarbij de volledige omgeving inclusief alles wat er zich in die omgeving bevindt in kaart wordt gebracht. De techniek projecteert digitale elementen in deze omgeving, die digitale elementen zijn in staat om te interacteren met hun omgeving maar ook met elkaar. De weergegeven elementen zijn van zo een hoge kwaliteit dat deze vrijwel niet meer van echt zijn te onderscheiden, de grens tussen werkelijkheid en Virtueel vervaagt: Mixed Reality.

Hoe werkt Mixed Reality?

Als we een sleutelwoord zouden moeten geven voor Mixed Reality zou dit wel: Flexibiliteit zijn. Mixed Reality combineert de beste aspecten uit zowel Virtual – als Augmented Reality.

Mixed Reality laat de gebruiker de “echte wereld” zien (net als in AR) maar projecteert hier geloofwaardige Virtuele objecten in (net als in VR). Waar Augmented Reality voornamelijk vertrouwt op Markers om te bepalen waar het digitale elementen laat zien, gebruikt Mixed Reality de gegevens die het uit zijn omgeving krijgt. Het verankert deze virtuele objecten vervolgens aan een punt in de “echte wereld” waardoor het mogelijk wordt om ze ook te beschouwen als zijnde echt.

Om dit te bereiken gebruikt een Mixed Reality headset een combinatie van camera’s en andere sensoren (bijv infrarood). Een MR headset “scant” continu de omgeving waar jij je bevindt, het creëert aan de hand hiervan een “digitale kaart” waarin alles is vastgelegd. De digitale kaart bevat niet alleen informatie omtrent de ruimte (muren, plafond etc) maar bevat ook nauwkeurige informatie omtrent de objecten die er in de ruimte aanwezig zijn. (meubilair,  personen etc.).

Zo wordt het in Mixed Reality mogelijk om bijvoorbeeld je woonkamer om te toveren in, ja wat je maar wilt eigenlijk. Mixed Reality projecteert zijn digitale inhoud waarbij het rekening houdt met zijn omgeving. Dit wil dus zeggen dat je bijvoorbeeld games kan spelen waarbij jou tegenstanders zich kunnen verstoppen achter een bankstel, en als jij schiet de kogel (of laser of whatever) ook daadwerkelijk inslaat in jouw bankstel.

arbrillen

Portal op de Hololens lijkt nu al een superhit

Door: | 2017-03-13T11:19:17+00:00 7 februari 2017|Categorieën: Microsoft Hololens, Mixed Reality, MR Headsets|

Portal is een door Valve ontwikkelde Game en werd in 2007 voor het eerst uitgegeven. Het spel bestaat uit een serie puzzels je op dient te lossen door gebruik te maken van de "Aperture Science Handheld Portal Device" , een toestel dat in staat is om portals te creëren op bepaalde vlakke oppervlakken. De bedoeling van elke

Meta 2 Dev kits worden vanaf vandaag verstuurd

Door: | 2017-03-13T11:20:35+00:00 22 december 2016|Categorieën: Meta 2, Mixed Reality, MR Headsets|

Metavision heeft aangekondigd per direct te beginnen met het versturen van de Pre-orders van de Meta 2 Developer kit nadat de levering in juni werd uitgesteld. De Meta 2 is een Augmented Reality headset en voorziet jouw fysieke omgeving van een extra digitale laag (lees hier wat Augmented Reality precies is) Deze headset onderscheidt zich

Magic Leap CEO: mijlpaal in ontwikkeling gepasseerd, nieuw ontwerppatent openbaar

Door: | 2017-03-13T11:20:54+00:00 26 oktober 2016|Categorieën: Magic Leap, Mixed Reality, MR Headsets|

We hebben er al het nodige over geschreven: Magic Leap, de in stilte en mysterie gehulde producent van iets wat waarschijnlijk Magic Leap gaat heten. Het bedrijf behoort tot de hoogst gewaardeerde startups ooit en wist recordbedragen aan investering binnen te halen. Tot de investeerders behoren onder andere Google, Qualcomm en Alibaba en het bedrijf is

Magic Leap staat op het punt van onthullen

Door: | 2017-03-13T11:21:11+00:00 14 juli 2016|Categorieën: Magic Leap, Mixed Reality, MR Headsets|

Een van de hoogst gewaardeerde Startups ooit, Magic Leap, staat op het punt om zijn Augmented Reality (of Mixed Reality) bril te onthullen aan het grote publiek. Magic Leap is wel een van de meest mysterieuze bedrijven van het moment, niemand heeft uberhaupt nog ooit een prototype gezien, en niemand weet dus ook wat het