Beslagen lenzen VR bril

Je bent hier:Home-Onderhoud VR bril, Overig, VR Brillen HMD, VR brillen Mobiel-Beslagen lenzen VR bril

Hoe voorkom ik dat de lenzen van mijn VR bril beslaan?

Deze vraag komt steeds vaker naar voren, het zal voor veel mensen als een bekend probleem klinken: je hebt je VR bril op en na enige tijd beslaan je glazen. Je besluit het te negeren maar het beeld wordt steeds mistiger. Je zal hier dus wat aan willen doen.

Het goede nieuws is: je kan het oplossen!

Waarom beslaan de lenzen van mijn VR bril?

In lucht is altijd vocht aanwezig, dus ook in de ruimte van je VR bril, dit vocht heeft de eigenschap om te condenseren op het koudste oppervlakte, je raadt het al: het koudste oppervlakte in je VR bril zijn de lenzen. Hier slaat het vocht dus op neer. Als de eerste vochtdruppeltjes zich hebben gehecht is het zo dat andere druppeltjes hier weer makkelijk aan hechten, en voor je het weet kijk je dus door een mistige lens naar je VR ervaring.

Goed nieuws (waar je overigens niks aan hebt): Je bent niet de enige die hier last van heeft: duikers, skiërs, brillendragers krijgen allemaal te maken met beslagen glazen.

Hoe voorkom ik beslagen lenzen?

Een geijkte oplossing om het beslaan van een duikbril te voorkomen is om er even in te spugen voordat je onder water gaat. Ook worden er goede resultaten gemeld met het insmeren met tandpasta. Deze oplossing zou ik echter niet meteen aanbevelen voor je VR bril. Laten we dus eens kijken wat er nog meer voor oplossingen zijn om dit irritante fenomeen te voorkomen.

Feitelijk dien je, om op een goede manier te voorkomen dat de lenzen beslaand, de natuurkunde erachter goed in het achterhoofd te houden: vocht slaat neer op het koudste oppervlakte.

Dat komt er feitelijk op neer dat je 2 mogelijkheden hebt om condens te bestrijden:

  • Zorgen dat het vocht moeilijk kan hechten aan het koudste oppervlak
  • Zorgen dat de lenzen niet het koudste oppervlak zijn

Ja, eigenlijk niks meer dan dat! Maar hoe realiseer je deze oplossingen?

 

Houd de lenzen van je VR bril schoon!

Naast dat het sowieso altijd een goed idee is om je VR bril schoon te houden (lees hier in detail hoe je dat het beste aanpakt), is het zeker een goed idee om je lenzen goed schoon te houden. Het is namelijk zo dat vochtdeeltjes een “onregelmatigheid” nodig hebben om uberhaupt te kunnen hechten. Hoe meer onregelmatigheden er dus op je lens zitten, hoe makkelijk vocht zich dus hecht, en hoe sneller je VR bril dus beslaat. Schone lenzen zijn 1 van de beste manieren om condens te voorkomen.

Een paar zaken die je in het achterhoofd dient te houden als je de lenzen van je VR bril schoon wilt maken:

Gebruik nooit papieren doekjes, toiletpapier, keukenpapier, whatever welke soort papieren doekjes of doekjes waarin papier verwerkt zit. Papier wordt gemaakt van houtvezel en geloof het of niet: deze laten beschadigingen achter op de kwetsbare lenzen van je VR bril. Dit zie je misschien niet na 1 keer poetsen maar als je dit herhaaldelijk doet ga je het zien (en dan is het te laat)

Gebruik om die reden bij voorkeur een microvezeldoekje en probeer ook geen reinigingsmiddelen toe te passen. (sommige lenzen zijn namelijk voorzien van een coating die oplost in contact met bepaalde middelen)

Poets met een microvezeldoekje vanuit het midden van de lens en werk in draaiende bewegingen naar de buitenkant toe.

 

Opwarmen van de lenzen

Omdat het vocht condenseert op het koudste oppervlak in je VR bril, en omdat dit de lenzen zijn, kan je natuurlijk de lenzen verwarmen. Dit is wel een beetje een riskante methode en eigenlijk zou ik hem liever niet adviseren, het is namelijk zo dat overmatige (kunstmatige) warmte een slechte invloed heeft op bijvoorbeeld het gezichtkussen van je VR bril.

Voor degenen die het toch willen proberen:  maak het niet te gek, zodra de temperatuur van de lenzen boven de 37 graden komt is het eigenlijk al goed, probeer niet te werken met een föhn of soortgelijk, als je deze methode wilt toepassen leg je de bril het liefste even bij een radiator in de buurt. Voorkom overigens ook het in de zon leggen van een VR bril, dit is om een heleboel redenen sowieso altijd een enorme afrader.

Anti condens spray op je VR headset

Je gaat uiteraard niet in je VR bril spugen (gaan we voor het gemak van uit ;-)) overigens werkt het wel, je kan het bijvoorbeeld met een doekje opbrengen en inwrijven, echter zouden we persoonlijk kiezen voor een middel wat hier speciaal voor is gemaakt.
Er zijn diverse “Nanon anti-fog” sprays (of doekjes die het middel bevatten) verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor het voorkomen van condens op brillen, duikbrillen en skibrillen. Deze middelen werken over het algemeen perfect en hebben, na het opbrengen, ook nog een fatsoenlijke levensduur. Kies er bij voorkeur voor om het middel niet in je VR bril te “sprayen” maar kies voor een gerichte aanpak waarbij je de spray op een microvezeldoekje aanbrengt en hier vervolgens de lenzen mee inwrijft.

Let op: gebruik geen middelen die bedoelt zijn voor bijvoorbeeld autoruiten of spiegels, deze middelen zijn niet bedoelt voor dit doel en je ogen zijn waardevol! Deze middelen kunnen een hevige reactie op de ogen veroorzaken en we raden dus ook ten zeerste af deze middelen te gebruiken om op je vr lenzen te gebruiken.

 

Door: | 2017-06-12T07:16:27+00:00 12 juni 2017|Categorieën: Onderhoud VR bril, Overig, VR Brillen HMD, VR brillen Mobiel|

Laat een reactie achter