Google Tango

Je bent hier:Home-Augmented Reality-Google Tango

Wat is Google Tango?

Google Project tango is een door Google ontwikkeld platform wat “Computer vision” gebruikt om mobiele apparaten hun relatieve positie te laten bepalen ten opzichte van de echte wereld zonder daarbij gebruik te maken van GPS of andere externe signalen.

Kort gezegd geeft de techniek je mobiele apparaat een “bewustzijn van zijn omgeving”

We gaan kijken waar het vandaan komt, wat het precies doet, hoe het werkt en wat je er mee kan.

Waar komt Tango vandaan?

Google’s project Tango werd in 2014 gestart en is ondermeer gericht op het creëren van ervaringen op het gebied van indoor navigatie, 3D mapping, omgevingsherkenning, Augmented Reality en het opmeten van fysieke ruimtes.

Onder leiding van voormalig Microsoft Kinect teamlid Johnny Lee, is het Tango project al jaren in de maak. Tango is eigenlijk een deel van Google’s “Advanced Technology en Projects” (ATAP) groep, een R&D afdeling die ooit bij de Motorola groep hoorde.

ATAP wordt geleid door voormalig DARPA baas Regina Dugan, een vrouw met diepe ervaring in het realiseren van zeer abstracte en futuristische ideeën tot toepassing voor dagelijks gebruik.

Google creëerde in de afgelopen jaren 2 prototypes: de Peanut telefoon en de Yellowstone tablet en werkte van daaruit toe naar het uiteindelijk voor de consument beschikbaar komen van Tango.

 tango_1

Tango techniek (en wat het doet)

Tango combineert inputs vanuit een heel arsenaal aan sensoren en verwerkt dit tot, voor ons, bruikbare informatie.
Componenten die onder andere gebruik worden zijn een infrarood zender in combinatie met een infrarood camera welke reflecterend licht opvangt.
Een groothoek lens voegt visuele markeringen toe aan de mix van inputs en tevens worden componenten als accelerometer, gyroscoop en zelfs barometers aangesproken.

Het hele technische verhaal doet uiteindelijk voor consumenten maar ook ontwikkelaars niet veel ter zake, Google heeft al het harde werk al gedaan en de techniek is op dit moment door ontwikkelaars vrij eenvoudig toe te passen.

De techniek valt grofweg uiteen in de volgende 3 functionaliteiten

 1. Motion Tracking: door gebruik te maken van visuele kenmerken in je omgeving en dit te combineren met accelerometer en gyroscoop input is Tango in staat om de locatie en bewegingen van je mobiele apparaat zeer nauwkeurig te volgen.
 2. Area Learning: Tango slaat informatie omtrent jouw omgeving op, deze informatie kan je op een later moment hergebruiken, delen met andere Tango apparaten maar de informatie ook verrijken met bijvoorbeeld notities, instructies of Points of Interest.
 3. Diepte perceptie: Tango detecteert afstanden, afmetingen en oppervlakten in je omgeving

Deze 3 functionaliteiten zorgen ervoor dat jouw mobiele apparaat 6DOF (six degrees of freedom) wordt en beschikt over zeer gedetailleerde informatie over je omgeving.

tango_2

Wat kan je met Tango?

Feitelijk is het zo dat Tango de bestaande basis-mogelijkheden van bestaande Smartphones enorm verrijkt en verbetert.

De mogelijkheden zijn ontelbaar:

 • Tango laat je je hele omgeving “mappen”, in zijn geheel, met alle details die er zich in die omgeving bevinden.
 • Je kan ruimtes meten, oppervlaktes meten, gewoon met je mobiel. Stel je wilt de afmetingen van een deur meten, geen probleem. Je richt je mobiel op die deur, tapt in de rechterbovenhoek van die deur en sleept naar de linkeronderhoek en voila.
 • Het is in Tango mogelijk om Mixed Reality met Virtual Reality te mixen en dit te ervaren op bijv je Cardboard.
  Stel je even een VR game voor waar de muren van je huiskamer veranderen in de muren van dat kasteel en je meubels nu bomen zijn geworden.
  Je loopt niet langer in een Virtuele omgeving maar je loopt in je eigen omgeving die Virtueel is geworden rond.
 • Je kan je huiskamer “mappen” en vervolgens een heel nieuw interieur uitproberen, schuif maar rond met die virtuele meubels etc etc.

Feitelijk zijn de mogelijkheden onbegrensd, deze korte overzichtspagina is ook echt een druppel op een gloeiende plaat.
Om die reden blijven we deze techniek dan ook op de voet volgen en zullen hier richting directe toekomst ook zeker veel aandacht aan besteden.

ASUS kondigt Daydream en Google Tango ondersteunde smartphone: The ZenFone AR aan

Door: | 2017-01-05T10:18:38+00:00 5 januari 2017|Categorieën: Augmented Reality, Daydream Smartphones, Google Tango, Google View Daydream|

ASUS kondigt vandaag zijn nieuwste Smartphone aan en dit is er niet zomaar een! De Zenfone AR zal naar verluidt Google Tango "enabled" zijn (lees hier wat Google Tango eigenlijk is) en ondersteunt daarnaast ook Google Daydream VR. Dit lijkt misschien op het eerste gezicht niet heel bijzonder maar er is nogal wat technisch vernuft

Eerste Augmented Reality smartphone: Google Tango Lenovo Phab 2 Pro

Door: | 2016-11-03T13:22:42+00:00 3 november 2016|Categorieën: Augmented Reality, Google Tango|

Zonder de immens populaire game Pokemon Go was Augmented Reality misschien nog steeds wel een beetje het schimmige "kleine broertje" van Virtual Reality geweest. (lees hier wat Augmented Reality eigenlijk is) De mogelijkheden en de toekomst die er voor Augmented Reality zijn zijn echter enorm. Er zijn er zelfs velen die verwachten dat Augmented Reality